Zoeken:

De humanitaire crisis die zich momenteel in Oekraïne afspeelt, schokt ons allen. Het geweld, de verwoesting, de onschuldige burgerslachtoffers, enz.: hier zijn geen woorden voor.

In tijden van crisis, is onafhankelijke journalistiek meer dan ooit van belang. Dat is waar wij als Mediahuis onvoorwaardelijk in geloven. Naast het feit dat onze journalisten uitgebreid verslag uitbrengen van de oorlog, niet alleen hier maar ook onder moeilijke omstandigheden ter plaatse, hebben wij gezocht naar manieren waarop wij een impact kunnen hebben en ervoor kunnen zorgen dat journalisten in Oekraïne hun maatschappelijke opdracht kunnen blijven vervullen en onafhankelijk kunnen blijven berichten over de situatie ter plaatse.

Via het Media Development Investment Fund (MDIF), een non-profit investeringsfonds gevestigd in New York en onze partner in Pluralis, zal Mediahuis financiële steun verlenen ten behoeve van vijf onafhankelijke Oekraïense nieuwsmedia die in deze moeilijke omstandigheden zijn blijven opereren en verslaggeving zijn blijven verzorgen. Deze nieuwsmedia zijn LigaMelitopolske VedomostiGrivnaMolodoy Bukovinetz en de grootste Oekraïense krant Express. Met deze financiële steun kunnen wij in hun meest dringende behoeften voorzien, zoals de aankoop van krantenpapier, het overwinnen van logistieke leveringsproblemen in het oorlogsgebied en zelfs het verstrekken van kogelvrije vesten. Wij blijven de situatie ter plaatse volgen en houden via het MDIF contact met de betrokken redacties om te zien op welke andere manieren wij hen nog kunnen steunen.

Daarnaast zijn verschillende organisaties en titels van Mediahuis betrokken bij diverse initiatieven die onze samenleving vragen een bijdrage leveren of steun te bieden. Want naast verslaggeving over de situatie ter plekke, hebben onze nieuwsmerken ook de kracht om mensen tot actie aan te zetten. En die kracht zetten onze titels massaal in.

Zo zijn er verschillende solidariteitsacties op touw gezet en werken onze titels samen met hulpinstanties als UNICEF en Het Rode Kruis. In verschillende dagbladen en op online platformen plaatsen we gratis advertenties; van een oproep om financiële middelen, tot het verzamelen van de broodnodige hulpgoederen en het massaal betuigen van steun aan het Oekraïense volk.

In België zetten radiozenders Nostalgie en NRJ en de regionale tv-zenders ATVTVLTV Oost en ROBtv, samen met andere Belgische zenders, hun schouders onder de steunactie van Consortium 12-12 voor Oekraïne, een non-profit organisatie die zeven hulporganisaties verenigt en de nodige fondsen inzamelt. Deze campagne zal binnenkort ook ondersteund worden op de nieuwssites van De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Vorige week vrijdag, 4 maart, hebben Nostalgie en NRJ om 8.45 uur ’s ochtends het anti-oorlogsnummer Give Peace a Chance van John Lennon en Yoko Ono gedraaid. Ze sloten zich hiermee aan bij een grote Europese actie. Zenders in heel Europa speelden toen gelijktijdig dit nummer als een oproep voor vrede. Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

In Nederland plaatsten de Mediahuis titels deze week gratis advertenties voor de nationale Giro 555-hulpactie ‘Samen in actie voor Oekraïne’. Radiozender Sublime deed mee aan Radio555, een gezamenlijke uitzending van vele Nederlandse radiostations op maandag 7 maart. De regionale kranten Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en De Limburger publiceerden een spread met de Oekraïense vlag.

In samenwerking met UNICEF heeft Irish Independent en Independent.ie een geldinzamelingsactie opgezet voor donaties. Hoofdredacteur Cormac Bourke benadrukte in zijn column de nood voor hulp en de verschillende manieren waarop Ieren hun bijdrage kunnen leveren. In alle kranten van Mediahuis Ireland verscheen eveneens een poster met de blauw/gele Oekraïense vlag.

In Luxemburg werken Luxemburger Wort en Contacto samen met noodhulporganisaties Caritas en Het Rode Kruis aan een campagne die komende dagen en weken loopt met een oproep tot donaties. Mediahuis Luxembourg is daarnaast in contact met beide organisaties die de krachten bundelen bij de opvang van vluchtelingen in Luxemburg.

Medienhaus Aachen steunt een actie van UNICEF waarbij noodzakelijke goederen (hygiënische artikelen, dekens, gasfornuis, water) ter plaatse worden geleverd aan mensen in nood en aan opvanghuizen voor vluchtelingen in de buurlanden. Op een special ingerichte webpagina kunnen lezers donaties doen aan de UNICEF-campagne van de Aachener Zeitung voor de kinderen van Oekraïne.

Ondanks het gruwelijke van deze hele situatie is het hartverwarmend te zien hoe onze groep solidair is met het Oekraïense volk en maximaal steun verleent aan collega’s die vandaag onder uiterst moeilijke omstandigheden verslag uitbrengen. Ook in de komende periode zullen wij deze steun waar mogelijk blijven verlenen.