Zoeken:

Mediahuis is een van de medeoprichters van het zopas gelanceerde Pluralis, een impact investeringsfonds met als doel een positieve maatschappelijke impact te genereren. Pluralis wil onafhankelijke journalistiek en pluriforme berichtgeving  helpen vrijwaren in Europese landen waar dit vandaag niet altijd vanzelfsprekend is. Het fonds is een initiatief van het in New Yorkse Media Development Investment Fund (MDIF), Koning BoudewijnstichtingTinius Trust en Mediahuis, en verenigt een groep van Europese mediabedrijven, stichtingen en impact investeerders.

In verschillende Europese landen staan onafhankelijke nieuwsmedia onder toenemende druk. Passend binnen onze missie, zien wij het als onze verantwoordelijkheid om onafhankelijke journalistiek te helpen borgen. Pluralis opereert vanuit de overtuiging dat de toegang van burgers tot een pluraliteit aan nieuwsbronnen, van fundamenteel belang is voor de instandhouding van de Europese democratie.

Pluralis kondigde vandaag ook aan dat het 40% van de aandelen verwerft  in het Poolse mediabedrijf Gremi Media S.A. aan, uitgever van Rzeczpospolita, een van de belangrijkste en invloedrijkste kranten van Polen. Het belang in Gremi is de tweede investering van Pluralis, na de verwerving van een 34%-belang in Petit Press, de op één na grootste uitgever van Slowakije, eerder dit jaar.

Mediahuis participeert niet rechtstreeks in  Gremi Media of Petit Press maar wel via dit nieuwe investeringsfonds Pluralis. Het gaat dus niet om een geografische uitbreiding van onze voetafdruk, wel een concreet initiatief binnen ons IMPACT-duurzaamheidsprogramma, gericht op het waarborgen van persvrijheid, journalistieke onafhankelijkheid en pluralisme in Europese landen waar deze waarden onder druk staan.